WAT EN VOOR WIE IS ZITVOLLEYBAL

 

Wat is zitvolleybal

Zitvolleybal is een variant van de zaalsport volleybal. Het wordt gespeeld op een speelveld van 6 bij 10 meter (kleiner dan het speelveld van zaalvolleybal dat 9 bij 18 meter meet), in tweeën gedeeld door een net. Dit net heeft een hoogte van 115 centimeter voor de heren en 105 centimeter bij de dames. De twee teams bestaan ieder uit zes spelers.

De spelregels zijn grotendeels gelijk aan zaalvolleybal met een heel belangrijke toevoeging: een speler moet tijdens het spelen van de bal contact hebben met de vloer met het zitvlak of enig deel van de romp. Hierdoor is dit spel bij uitstek geschikt voor mensen met een fysieke beperking aan één of beide benen.

Alle informatie over de spelregels staan op de Nevobo site.

Voor wie is zitvolleybal

Iedereen die niet kan staand volleyballen kan zitvolleybal spelen. Dit betekent dat je een ruime selectie hebt van doelgroepen. Dit zijn volleyballers met een blessure aan enkels of knieen, mensen met een (dubbele) beenamputatie, mensen met chronische ziekten zoals MS en dystrofie, met een gedeeltelijke dwarsleasie. Verschillende handicaps die wel het bovenlichaam goed kunnen gebruiken en een goede balans hebben. In Nederland mag iedereen met of zonder handicap meedoen, internationaal worden spelers geclassificeerd naar aard van de handicap.

Bekijk enkele (promotie)filmpjes van:

Ben je benieuwd of jouw handicap of beperking geschikt is voor het zitvolleybal, mail dan naar zitvolleybal@nevobo.nl